Lubomír Kamenský

Chystá se úder na plýtvače vody

16. 11. 2016 9:00:00
Největší pitomost světa, Česko má prakticky všechny zdroje vody povrchové. Voda, která přitéká nebo naprší, hned zase odtéká. Všechna ta voda odteče úplně stejně, bez ohledu na to jestli projde naším kohoutkem nebo ne.

Vlastně dokonce naopak, pokud někdo tu vodu použije na zalévání zahrady nebo do bazénu, tak ji na našem území zadrží déle a ona hned neodteče, s větší pravděpodobností doplní zásobu vody v půdě naší krajiny více než voda, která pokračuje napřímeným tokem dále k moři.

Takže zcela logicky by měl na nadměrnou spotřebu vody dostat dotaci za ekologické hospodaření s vodou a nikoliv být trestán.

Chystaná změna, pokud se ji podaří prosadit, bude jen bravurním úspěchem vodařské loby spojené s pitomostí politiků, při zavedení odstupňované marketingové ceny do oblasti prakticky monopolních dodávek vody. Vytvořit různé ceny vody podle toho, kolik si kdo může za vodu dovolit utratit. Protože při jednotné ceně prostě maximální zisk dosáhnout nelze.

Povrchová voda, která je u nás výhradním zdrojem pitné vody je dokonale recyklovaný zdroj. To, co jakože spotřebujeme, za chvíli zase vracíme zpátky do oběhu.

Ve skutečnosti neexistuje nic jako spotřeba vody, žádná domácnost ji trvale nevyřazuje z oběhu. Množství vody v oběhu je závislé pouze na srážkách na našem území, přítoku odjinud a schopnosti české krajiny vodu zadržet.

Takzvaná spotřeba domácností, pokud má nějaký dopad, pak čistě pozitivní, nepatrně zvyšuje schopnost naší krajiny vodu zadržovat. Na rozdíl od nedostatku srážek, výměry zpevněných ploch a napřímených toků řek, nijak nesnižuje zásobu vody v půdě.

(Autor se během studia podílel na pedologickém průzkumu pramenných oblastí České republiky)

Autor: Lubomír Kamenský | karma: 34.35 | přečteno: 1179 ×
Poslední články autora