Sjednotitel AntiBabiš

20. 12. 2016 9:37:00
Snaha eliminovat příliš úspěšného Babiše z politiky sjednocuje českou politickou scénu z leva doprava. Společný nepřítel opět zafungoval a ve sněmovně znovu po letech zavládla jednotná fronta politických stran.

Toto spojení tradičních politických stran proti jediné má však nečekaný efekt, sjednocuje a posiluje také voliče hnutí ANO.

Nebudu zde vypisovat důvody proč Babiš nepatří do vrcholné politiky. To za mě neustále činí mnoho jiných. Faktem je, že stojí ve střetu zájmů, a to, dle kritiků, podstatně větším než politik, který se musí celoživotně zabezpečit svou aktivitou v politice, do které vstoupí bez prostředků a je na ní zcela závislý. Vždyť i chudák dnešní premiér musel překonat vlastní hrdost a k největší investici života, pořízení svého bydlení, zneužít nezdaněné poslanecké náhrady.

Jo běžný politik tvrdý chleba má a musí se nějak otáčet, aby uživil sebe i rodinu. A za střet zájmů určitě nemůže být považováno, když si sám schvaluje výši vlastní mzdy, výši daní nebo odvodů či penze. Příjmy běžného poslance ze 100% ovlivňuje on sám svým hlasováním ve sněmovně, ale vážný střet zájmů to zcela jistě není.

Nebezpečný střet zájmů začíná až tam, kde člověk nezávislý na příjmech z politiky, do ní začíná vstupovat. Nebezpečnější než malý politik schovaný se svými kšeftíky ve stínu svých stranických kumpánů je přece ten všem na očích pod ostřížím zrakem tisku i opozice.

Když se řeší placení daní, jde o procenta z příjmů, 15% může být stejně tak tisícovka jako milion a mluví se o rovné dani. Když jde o střet zájmů najednou se pohled mění. Politik, který svou aktivitou v politice ovlivňuje 100% svých příjmů ve střetu zájmů není, politik, který svou aktivitou v politice ovlivňuje pár procent svých příjmů, je v obrovském střetu zájmů. Najednou vůbec nejde o procenta, ale o absolutní částky. Vysoké přiznané příjmy jsou tady zcela nepřípustné.

Po pravdě jsem byl velice skeptický k tomu, že Babiš vstoupil do politiky. A stále tvrdím, že systémově je to zcela špatně, byznysmen má dělat byznys a charitu, ne politiku.

Nicméně je opravdu těžké nevidět, že jako ministr financí funguje velice dobře, obrovský kontrast k té řadě politických ministrů za odměnu, trafik za zásluhy o stranu.

A ještě těžší je nevidět jak obrovskou paniku to způsobuje v řadách "tradičních" stran napříč celým politickým spektrem. Je to jako chyba v Matrixu, najednou všichni svorně, jak naklonovaní agenti Smithové pracují na jediném úkolu, zničit Babiše, nebo alespoň, zakázat mu přítomnost v politice.

Hraní si na ideologie, programy, politický marketing a práce s cílovými skupinami, to vše je najednou až na druhém místě. Nejdřív je nutno opravit Matrix, pak teprve se pojede dál. V českém politickém Matrixu je vyhlášen výjimečný stav.

Proč se zamýšlet nad tím co se dělá špatně, snazší je prostě zničit cizí úspěch. Odvádět sám lepší práci je asi to poslední, co by mohlo tradiční strany napadnout. Ono vůbec slovo "práce" už je asi pro ně příliš abstraktní pojem. Už je tu celá generace politiků skutečnou prací nepoznamenaných.

Máme takovou tradici fandit těm, kdo stojí proti přesile. Je to logické, sami jsme v té roli po celou naši historii. Je těžké se tomu ubránit. Opravdu poprvé vážně přemýšlím, že ten hlas Babišovi příště hodím taky. Navzdory všem rizikům. Jistota neúspěchu s volbou tradičních stran dnes rizikům zatraceně přeje.

Autor: Lubomír Kamenský | úterý 20.12.2016 9:37 | karma článku: 25.02 | přečteno: 675x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.73 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 959

Datový analytik a zahradník

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...